torsdag 2. januar 2014

Noen tanker etter å ha sett første episode av Mammon (inkludert en og annen spoiler, for dem som ikke har sett episoden):

(Slapp av, jeg har ikke tenkt å si noe om skildringen av journalistmiljøet, altså (utover at det må være lov å ta seg friheter, dette er uansett ikke sosialrealisme).)

Først, det åpenbare: Det virker som serien har et spennende premiss, men den kunne unektelig vært bedre utført - og da tenker jeg først og fremst på manuset. Dialogen er litt stiv i sitt forsøk på å være "Hollywood-effektiv", men mest av alt skjemmes den av overdreven eksposisjon - som vi virkelig ikke behøver. I de første scenene forteller samtlige karakterer hva de jobber med og hvilke relasjoner de har til hverandre. Hva med å la oss forstå dette selv (ut ifra hva vi ser, så klart)? Ofte er det mer interessant å ikke få slik informasjon (over-)forklart fra første scene vi møter en karakter - og vi vil i hvert fall ikke ha det sagt rett ut i dialog.

Dette gjelder forsåvidt også forholdet mellom de to brødrene. Riktignok holdes det tilbake en liten stund at Anders T. Andersens nylig avgåtte finanssjef-karakter er hovedpersonens bror, men likevel faller manusforfatter for fristelsen å la Andersen si "broder'n" til Øigarden når de to møtes. Dette er både å undervurdere seeren og å skusle bort en mer spennende utposisjonering av informasjonen. I denne scenen skjønner vi jo uansett at de to har en form for relasjon - jeg tror det ville vært bedre om vi heller var usikre på akkurat hva slags relasjon dette er, fram til hovedkarakteren ringer for å rapportere dødsfallet ("det er min bror"). Dermed ville man fått et siste vendepunkt i slutten av denne sekvensen.

Så, mer strukturelt: Hva med å begynne serien med å vise hovedkarakteren der han er når vi har hoppet fram til nåtidsplanet? Altså at vi presenteres en ikke særlig dyktig sportjournalist som snoker i nyhetsavdelingens saker for å varsle familiemedlemmene til dem som skal blåses? Dette er en karakter man blir nysgjerrig på, og et på alle måter mer interessant anslag enn presentasjonen av den pompøse hovedkarakteren vi nå fikk i seriens innledende scener. Så kunne man heller få "fem år tidligere"-forhistorien utposisjonert i flashbacks som gradvis forteller oss hva som har ført til at han havnet der. (Og dersom det er viktig å få fortalt denne bakgrunnshistorien kjapt og effektivt (det finnes nok gode argumenter for det), kan den presenteres i ett langt flashback trigget av at hovedkarakteren blir kontaktet av sin avdøde brors kone, i forbindelse med at hun har mottatt pakken fra advokatkontoret.)

Når det gjelder Lena Kristin Ellingsens Økokrim-etterforsker, så skal man ha for forsøket på å lage en karakter litt utenom det vi er vant til å se i norske serier, og ikke minst for et kult valg av skuespiller. Men inspirasjonskildene (Zoe Barnes, Carrie Matheson og evinnelige Lisbeth Salander) er dessverre alt for tydelige, så heller ikke hun står ut som noen spesielt original figur.

Til sist må jeg bare nevne at det ikke går an å la hovedkarakteren gå rundt med en støgg strikkegenser i seriens første tjue minutter (eller hvor lenge det var). Det er bare så dansk tv-thriller 2007.

Når alt dette er sagt, så synes jeg den første episoden var lovende, og fikk så absolutt lyst til å følge Mammon videre. Og så regner jeg med at disse innspillene tas med i bearbeidelsen om det blir realisert en amerikansk nyinnspilling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar